SPARSH pension information

These SPARSH Related Vital Information are important for all Ex-Servicemen

SPARSH is now an integral part of your life. Pension of all Ex-servicemen and Retired defence civilians are now regulated through the SPARSH. So, we must have broad idea on the SPARSH Portal.

1) How can I view my pension details? (Basic Pension, Disability Element, Gratuity, Other Entitlements etc.)? 

Ans: You can view your pension details in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents > Entitlements. Alternatively, you can access your PPO via My Documents > PPO.

2) How can I view & download a copy of my monthly pension slips? 

Ans: You can view & download your pension slip in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents > Pension Slip.

3) How can I view & download a copy of my Pension Payment Order (PPO)? 

Ans: You can view & download your pension payment order (PPO) in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents > PPO.

4) Where can I find the current & previous rates of DR applicable? 

Ans: The table of Dearness Relief (DR) rates applicable till date is available on SPARSH. Go To: Orders & Information > Common Problems > Dearnes Relief.

5) How can I view the deduction of commutation amount from my pension? 

Ans: You can view & download your monthly pension payments & deductions in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents > Pension Slip.

6) How can I view the date of restoration of the deduction of commutation amount? 

Ans: You can view your commutation details in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents > Entitlements. Alternatively, you can access your PPO via My Documents > PPO.

7) What to do if I am not getting correct rate of disability element? 

Ans: You can raise a payment related grievance for the same by logging into your SPARSH account. 
Log in to your SPARSH account, and go to: Grievances > Payment Related > Elements of Pension.

8) How can I view that benefit of broadbanding has been given to me? 

Ans: You can view your pension details in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: My Documents >  Entitlements Alternatively, you can access your PPO via My Documents > PPO.

9) How can I view my projected tax details of the financial year? 

Ans: You can view your tax details in SPARSH. Log in to your SPARSH account, and go to: Service Request > Confirmed Tax Option > Select Financial Year > View Tax Slab Details. 

10) Where can I find the latest rates of Gallantry award applicable? 

Ans: The details for Gallantry Awards along with the applicable rates till date is available on SPARSH. Go To: Pension Orders & Information > Common Problems > Gallantry Awards.

11) Where can I find the current & previous rates of Fixed Medical Allowance applicable? 

Ans: The details for Fixed Medical Allowance (FMA) along with the applicable rates till date is available on SPARSH. Go To:Pension Orders & Information > Common Problems > Fixed Medical Allowance.

Ad
Scroll to Top